NASA’nın devasa yeni ay roketi, rampa testleri başlatmak için yola çıkmaya başladı

NASA’nın yeni nesil ay roketi, önümüzdeki haftalarda uzay aracının ne kadar hızlı uçabileceğini belirleyecek son bir test turu için Perşembe günü Florida’daki fırlatma rampasına giderken montaj tesisinden merakla beklenen ağır çekim bir uçuşa başladı.

32 katlı Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketinin ve Orion mürettebat kapsülünün lansmanı, ABD’nin yıllarca süren aksiliklerden sonra yenilenen ayı keşfetme planlarında bir dönüm noktası ve on yıldan fazla bir süredir bir uzay aracının ilk kamuya açık görüntüsü. Gelişim.

5,75 milyon poundluk SLS-Orion uzay aracının Uzay Merkezindeki Kennedy Araç Montaj Binasından transferi, Cape Canaveral’da açık gökyüzü altında 17:30 EDT’den (2130 GMT) kısa bir süre sonra başladı. Yaklaşık 90 dakika sonra neredeyse dolunay göründü.

Karasal sistemler de dahil olmak üzere geliştirilmesi yaklaşık 37 milyar dolara mal olan SLS-Orion, NASA’nın astronotları Ay’a geri döndürmeyi ve Mars’ın nihai insan keşfinin öncüsü olarak uzun vadeli bir ay kolonisi kurmayı amaçlayan Artemis programının belkemiğini oluşturuyor.

Özgürlük Anıtı’ndan daha uzun olan devasa araç, yaklaşık olarak bir beyzbol elması büyüklüğünde devasa bir traktör paletli üzerinde, 6,5 km’lik bir mesafede bir milden daha az bir hızla sürünerek, Launch Pad 39B’ye yavaşça yuvarlanıyordu. Uçuşun yaklaşık 11 saat sürmesi bekleniyor. Paletli 25 kişilik bir ekip tarafından işletilmektedir.

Sahne, NASA TV’de ve uzay ajansının web sitesinde canlı yayınlandı. Central Florida Üniversitesi’nden bir grup, etkinliği izlemek için dışarıda toplanan personel ve diğer seyirci kalabalığının önünde rulo başladığında milli marşı çaldı.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, kalabalığa, kalkıştan birkaç dakika sonra uzay aracını işaret ederek, “Bayanlar ve baylar, dünyanın en güçlü roketi burada,” dedi. “İnsanlık yakında yeni bir keşif çağına başlayacak.

Kalabalığın arasında 1969’da Apollo 10’un komutanı olarak ayın yörüngesinde dönen eski astronot Tom Stafford da vardı.

NASA’nın ay çevresinde ve arkasında insansız Artemis I görevinin önünü açan fırlatma, uzay ajansının o zamandan beri ekipleri fırlatma rampası için roketi hazırlarken çözüldüğünü söylediği bir dizi teknik engel nedeniyle geçen ay ertelendi.

Lansman için yeniden giyin

Platformda emniyete alındıktan sonra, SLS-Orion, 3 Nisan’da başlayacak ve tamamlanması yaklaşık iki gün sürecek olan “ıslak prova” adı verilen kritik bir uçuş öncesi testi için hazır olmalıdır. Mühendisler, SLS birincil yakıt tanklarını yüksek derecede soğutulmuş sıvı hidrojen ve sıvı oksijen yakıtı ile tamamen yüklemeyi ve tüm füzenin yukarıdan aşağıya bir değerlendirmesinde R-25 roketinin dört motorunun ateşlenmesinden saniyeler önce duran bir fırlatma simülasyonu geri sayımı yürütmeyi planlıyorlar. sistem.

Sonuç, NASA’nın Artemis I’e atanan bir görev olan roket ve kapsül karışımını ilk kez başlatmaya ne zaman çalışacağını belirleyecek.

ABD Apollo programı, 1969’dan 1972’ye kadar Ay’a altı insanlı görev gönderdi; bu, henüz ay yüzeyine ulaşmamış tek insanlı uzay uçuşlarıydı. Adını Yunan mitolojisinde Apollon’un ikiz kız kardeşinden alan Artemis, diğerlerinin yanı sıra ilk kadını ve ilk renkli insanı aya indirmeyi amaçlıyor.

Ancak NASA’nın oraya varmadan önce atması gereken birkaç adım var, Ay’ın arkasında ve arkasında mürettebatsız 40.000 mil (64374 km) olarak planlanan başarılı Artemis I uçuşundan başlayarak. Orion kapsülü, bir erkek olmak üzere üç kişilik bir simülatör ekibi taşıyacak. Bir manken, Apollo 13 uzay aracının uçuş sırasında bir kaza geçirdikten sonra Dünya’ya geri getirilmesinde kilit rol oynayan merhum NASA mühendisi Arturo Campos ve iki kadın modelin onuruna “Komutan Monaquin Campos” adını taşıyor. Hepsine radyasyon seviyelerini ölçmek için sensörler sağlanacak.

NASA, Nisan ve Mayıs aylarında pencereleri piyasaya süren potansiyel Artemis I’i gözden geçirdiğini, ancak provanın sonuçlarına bağlı olarak programın ertelenebileceğini söyledi.

Bu testler tamamlandıktan ve roketteki itici gazın boşaltılmasından sekiz veya dokuz gün sonra gemi, fırlatma tarihine kadar montaj binasına geri dönecek.

NASA, Kasım ayında Artemis’in Ay’a ilk insanlı inişini 2025’in başlarında gerçekleştirmeyi ve bunun öncesinde Artemis’in Ay çevresinde insanlı bir uçuşu ve 2024’te dönüşünü gerçekleştirmeyi hedefleyeceğini duyurdu. daha büyük ve daha güçlü olmak Dünyanın fırlatma aracı ve NASA’nın Satürn V’den bu yana insanlı uzay uçuşu için inşa ettiği ilk keşif sınıfı roketi. Nelson Artemis ayrıca sadece 2019’da ticarette 14 milyar dolar üreten ve 70.000 ABD’yi destekleyen bir “ekonomik motor” olarak adlandırdı. Meslekler.

.

[ad_2]

Related posts

Leave a Comment